+420 602 119 550

po - pá 9:00 až 18:00

Recepty na zdravé vánoční cukroví

Recepty na zdravé vánoční cukroví

Vánoce už pomalu klepou na dveře a s tím i vánoční přípravy, které obnáší balení dárků, vánoční úklid, ale také pečení vánočního cukroví, které může být příjemnou činností. 

Pokud máte obavy, že přes Vánoce raketově přiberete na váze a chtěli byste zkusit zdravější varianty cukroví, pak tu pro vás máme pár receptů, které jsou nejen odlehčenější verzí, ale také snadné na přípravu. 

Raffaello kuličky 

Ingredience: 

  • 300 g polotučného tvarohu 
  • 80 g strouhaného kokosu (+ 20 g na obalení)
  • 40 g blanšírovaných mandlí (namleté najemno)
  • 20 g medu
  • 20 ks blanšírované mandle (celé)

Postup:

  1. V míse smíchejte tvaroh, kokos, mleté mandle a med. Vzniklou směs dejte alespoň na 30 minut do lednice. 
  2. Poté tvarujte z těsta kuličky a do každé kuličky zapracujte jednu mandli. Hotovou kuličku obalte ve strouhaném kokosu. 
  3. Všechny kuličky pak dejte alespoň na 10 minut vychladit do lednice. 

Jak vidíte, recept je opravdu jednoduchý a zvládne ho téměř každý. Z tohoto množství surovin by vám mělo vzniknout 20 kuliček, které vám vydrží při skladování v lednici cca 1 týden. 

Kokosky

Když už jsme u toho kokosu, nemůžeme zapomenout na kokosky, které neodmyslitelně patří k Vánocům. Z tohoto receptu byste měli upéct cca 15 kokosek, samozřejmě ale záleží, jak velké je budete dělat. 

Ingredience:

  • 100 g strouhaného kokosu 
  • 2 bílky 
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíci mléka 
  • 3 kapky vanilkového extraktu
  • 1 lžíci kokosového proteinu (lze nahradit kokosovým pudingem)
  • 1 lžíci celozrnné špaldové mouky

Postup:

  1. Začněte tím, že vyšleháte bílky.
  2. V míse smíchejte kokos, med, mléko, vanilkový extrakt, mouku a kokosový protein nebo puding.
  3. Do připravené směsi postupně zamíchejte bílky. 
  4. Lžící dělejte kokosky, které následně pečte na 150 °C asi 15 minut. 

Špaldová linecká kolečka 

Další klasikou, bez které by snad ani nemohly být Vánoce, jsou rozhodně linecká kolečka. U tohoto receptu můžete experimentovat a zkoušet různé marmelády. U nás se osvědčila rybízová, která krásně vyváží sladkou chuť. Množství ingrediencí je na 40 koleček. 

Ingredience: 

  • 150 g celozrnné špaldové mouky (hladké)
  • 100 g špaldové mouky (+ 50 g na pomoučení podložky)
  • 160 g másla 
  • 3 vaječné žloutky
  • 60 g třtinového cukru 
  • 120 g marmelády

Postup:

  1. Všechny ingredience smíchejte v míse a vypracujte těsto, které zabalte do potravinové fólie a nechte odležet alespoň 8 hodin v lednici.
  2. Předehřejte si troubu na 175 °C a mezitím si uleželé těsto prohněťte rukama a vyválejte. 
  3. Z vyváleného těsta vykrajujte kolečka a vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem. 
  4. Kolečka dejte péct na 165-175 °C po dobu 10 minut.
  5. Po upečení spojte linecká kolečka libovolnou marmeládou a nechte uležet alespoň do druhého dne. Kolečka můžete posypat například stévií. 

Líbil se vám tento příspěvek? Pošlete ho dál…

Diskuze

Zatím žádný příspěvek

Máte otázky k tomuto článku? Zeptejte se zde v diskuzi.

Zatím nikdo nepřišel do diskuze. Buďte .

Cookies

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.