Vánoce už pomalu klepou na dveře a s tím i vánoční přípravy, které obnáší balení dárků, vánoční úklid, ale také pečení vánočního cukroví, které může být příjemnou činností.
Pokud máte obavy, že přes Vánoce raketově přiberete na váze a chtěli byste zkusit zdravější varianty cukroví, pak tu pro vás máme pár receptů, které jsou nejen odlehčenější verzí, ale také snadné na přípravu.
Raffaello kuličky
Ingredience:
- 300 g polotučného tvarohu
- 80 g strouhaného kokosu (+ 20 g na obalení)
- 40 g blanšírovaných mandlí (namleté najemno)
- 20 g medu
- 20 ks blanšírované mandle (celé)
Postup:
- V míse smíchejte tvaroh, kokos, mleté mandle a med. Vzniklou směs dejte alespoň na 30 minut do lednice.
- Poté tvarujte z těsta kuličky a do každé kuličky zapracujte jednu mandli. Hotovou kuličku obalte ve strouhaném kokosu.
- Všechny kuličky pak dejte alespoň na 10 minut vychladit do lednice.
Jak vidíte, recept je opravdu jednoduchý a zvládne ho téměř každý. Z tohoto množství surovin by vám mělo vzniknout 20 kuliček, které vám vydrží při skladování v lednici cca 1 týden.
Kokosky
Když už jsme u toho kokosu, nemůžeme zapomenout na kokosky, které neodmyslitelně patří k Vánocům. Z tohoto receptu byste měli upéct cca 15 kokosek, samozřejmě ale záleží, jak velké je budete dělat.
Ingredience:
- 100 g strouhaného kokosu
- 2 bílky
- 2 lžíce medu
- 1 lžíci mléka
- 3 kapky vanilkového extraktu
- 1 lžíci kokosového proteinu (lze nahradit kokosovým pudingem)
- 1 lžíci celozrnné špaldové mouky
Postup:
- Začněte tím, že vyšleháte bílky.
- V míse smíchejte kokos, med, mléko, vanilkový extrakt, mouku a kokosový protein nebo puding.
- Do připravené směsi postupně zamíchejte bílky.
- Lžící dělejte kokosky, které následně pečte na 150 °C asi 15 minut.
Špaldová linecká kolečka
Další klasikou, bez které by snad ani nemohly být Vánoce, jsou rozhodně linecká kolečka. U tohoto receptu můžete experimentovat a zkoušet různé marmelády. U nás se osvědčila rybízová, která krásně vyváží sladkou chuť. Množství ingrediencí je na 40 koleček.
Ingredience:
- 150 g celozrnné špaldové mouky (hladké)
- 100 g špaldové mouky (+ 50 g na pomoučení podložky)
- 160 g másla
- 3 vaječné žloutky
- 60 g třtinového cukru
- 120 g marmelády
Postup:
- Všechny ingredience smíchejte v míse a vypracujte těsto, které zabalte do potravinové fólie a nechte odležet alespoň 8 hodin v lednici.
- Předehřejte si troubu na 175 °C a mezitím si uleželé těsto prohněťte rukama a vyválejte.
- Z vyváleného těsta vykrajujte kolečka a vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem.
- Kolečka dejte péct na 165-175 °C po dobu 10 minut.
- Po upečení spojte linecká kolečka libovolnou marmeládou a nechte uležet alespoň do druhého dne. Kolečka můžete posypat například stévií.
Diskuze
Zatím žádný příspěvek