+420 602 119 550

po - pá 9:00 až 18:00

Menstruační cyklus a výživa

Menstruační cyklus a výživa

Menstruační cyklus je přirozený biologický proces, který se opakuje přibližně každých cca 28 dní (21–35)  a zahrnuje několik fází – menstruační, folikulární, ovulační a luteální (detailnější popis najdete v tomto článku).

Během těchto fází dochází k hormonálním změnám, které ovlivňují nejen reprodukční zdraví, ale i celkové fungování těla, včetně energetických nároků a potřeb živin. Kolísání endogenních pohlavních hormonů během menstruačního cyklu ovlivňuje řadu fyziologických procesů, včetně těch, které se podílejí na stavu výživy.

CO JE DŮLEŽITÉ ZMÍNIT NA ZAČÁTEK:

  • Menstruační cyklus i výživa jsou příliš individuální na to, aby bylo možné doporučit jediný přístup pro každého. Proto se článkem nechte inspirovat, najděte si co vám vyhovuje, ale neberte ho jako dogma
  • Pro ženy je důležité, aby jedly zdravě a měly dostatek energie a živin během celého cyklu.
  • Přestože existují určité důkazy, že kolísání hormonů během menstruačního cyklu může ovlivňovat například vaše stravovací preference a množství spálené energie, současný výzkum je omezený.
  • Uživatelky hormonální antikoncepce nemusí tyto rozdíly pociťovat.

JAKÉ JSOU ÚČINKY POHLAVNÍCH HORMONŮ NA METABOLISMUS?

Pohlavní hormony, jako jsou estrogen a progesteron, mají výrazný vliv na metabolismus ženy během menstruačního cyklu.

  • CHUŤ K JÍDLU

Měla jste někdy pocit, že váš apetit se v určité fázi cyklu zvedá, což možná vedlo k nekontrolovatelným náletům na lednici? Nejste jediná. 

Předpokládá se, že estrogen potlačuje chuť k jídlu, zatímco zvýšený progesteron v luteální fázi cyklu (tedy v druhé polovině) má opačný účinek. Během pozdní luteální fáze může přítomnost menstruačních křečí chuť k jídlu naopak tlumit. 

  • RYCHLOST METABOLISMU A VYUŽITÍ SUBSTRÁTŮ

Ve folikulární fázi je zvýšený metabolismus sacharidů, zvýšená citlivost na inzulin a tím pádem i lepší využití sacharidů jako paliva = důležité je dbát na dostatečný příjem sacharidů vzhledem k jejich vyšší spotřebě.

V luteální fázi se zvyšuje se rychlost klidovém metabolismu a to o 2,5–11,5 % – zde je možná další odpověď na vaše chutě před menstruací.  Tělo je chytré a o chybějící energii si samo řekne. V této fázi umí ženské tělo efektivněji využívat jako zdroj energie tuky

Dny cyklu 1–7 8–14 15–21 22–28
Fáze brzká folikulární  folikulární brzká luteální luteální
Poznámky menstruace (3–6 dnů) ovulace PMS 
Primární hormon estrogen estrogen progesteron progesteron
Citlivost na inzulín vysoká vysoká snížená snížená
Zdroj energie v klidu sacharidy sacharidy tuky tuky
Ukládání tukových zásob snížené snížené zvýšené zvýšené
Rychlost metabolismu normální normální zvýšená zvýšená
Hlad snížený snížený zvýšený zvýšený
Krevní cukr stabilní stabilní nestabilní nestabilní
Zadržování vody snížené zvýšené snížené zvýšené
Doporučení dbát na dostatečný příjem sacharidů, především z celozrnných zdrojů, ovoce a zeleniny zvýšit příjem zdravých tuků jako jsou ryby, ořechy, semínka, kvalitní oleje nebo avokádo

A CO TO NESYMPATICKÉ PMS? LZE HO VÝŽIVOU OVLIVNIT? 

Naše odpověď je: ANO! 

Velkou roli, co se vnímání PMS a výživy týče, hraje několik živin: omega 3, hořčík, železo, vápník, vitamín D, sodík, draslík a nakonec i příjem tekutin

OMEGA 3

Omega-3 jsou esenciální mastné kyseliny, které si naše tělo nedokáže samo vytvořit, takže je musíme získávat ze stravy. Jsou důležité pro zdraví srdce, mozku, kloubů a celkové fungování organismu.

Přispívají k optimální hormonální rovnováze, což může pomoci při zmírňování příznaků PMS. Jejich zdroji jsou například tučné ryby, lněné semínko, popřípadě doplňky stravy.

HOŘČÍK 

Hořčík má relaxační a antispasmatické účinky, což může pomoci zmírnit křeče a zvýšené napětí, které jsou běžnými příznaky PMS. Dalším jeho benefitem je podpora spánku, obzvlášť pokud zvolíte hořčík (magnesium) bisglycinát, který se užívá večer. 

ŽELEZO

Únava, malátnost. I toto jsou příznaky nedostatku železa. K jeho ztrátě dochází právě při menstruaci. Nízké hladině této důležité minerální látky můžete předejít navýšením jeho příjmu před a během menstruace. Zdrojem je například hovězí maso, vnitřnosti, semínka, luštěniny nebo zelená listová zelenina, případně doplňky stravy

VITAMIN D A VÁPNÍK

Nízké hladiny vitaminu D a vápníku během luteální fáze menstruačního cyklu mohou zesílit příznaky PMS. 

Vitamin D můžeme získat 2 způsoby: vlastní syntézou díky slunečnímu záření (80 % denní potřeby), nebo ze stravy (20 % denní potřeby). V podzimních, zimních a jarních měsících má většina z nás nedostatek vitamínu D, právě z důvodu menšího vystavování se slunečním paprskům, proto je další variantou zajištění jeho dostatku suplementace

Vápník najdeme například v mléčných výrobcích, máku, některých ořeších nebo v sóji. Nezapomínejte proto do svého jídelníčku zařazovat tyto potraviny – o to víc v období PMS.

PITNÝ REŽIM

Bylo zjištěno, že estrogen a progesteron ovlivňují nervové a hormonální systémy, které řídí žízeň, příjem tekutin a jejich regulaci v těle. V luteální fázi se sice zvyšuje retence vody, ale to právě z toho důvodu, že jí tělo pro své optimální fungování potřebuje víc. Je důležité v toto období zvýšit příjem tekutin, díky čemuž dáme tělu určitou jistotu dostatku a nebude mít potřebu tekutiny zadržovat. 

SODÍK A DRASLÍK

Sodík i draslík hrají taktéž velmi důležitou roli v regulaci tekutin v těle a přenosu nervových impulsů. Ve období PMS (často několik dnů před menstruací), je vhodné příjem sodíku snížit, aby se snížily příznaky PMS jako je zadržování vody a otoky. Zkuste proto v toto období nahradit část soli za bylinky

Naopak zvýšením přijmu draslíku (nejen v období před menstruací), tělu pomůžete lépe regulovat hladinu tekutin a tím ještě o něco více podpořit snížení otoků a zadržování vody.

ZÁVĚR

Sledování vašeho cyklu a zaznamenávání jakýchkoli vzorců ve vašich chutích nebo výběru potravin může být užitečné pro získání přehledu o tom, které potraviny vám vyhovují a které ne. Pokud si například v průběhu cyklu všímáte měnící se hladiny energie, může být užitečné prozkoumat další faktory vašeho života, jako je celkový příjem živin, vnější stresory nebo spánkový režim.

Zdroje: 

  • Abdi, F., Ozgoli, G., & Rahnemaie, F. S. (2019). A systematic review of the role of vitamin D and calcium in premenstrual syndrome. Obstetrics & gynecology science, 62(2), 73-86.
  • Rogan, M. M., & Black, K. E. (2023). Dietary energy intake across the menstrual cycle: a narrative review. Nutrition reviews, 81(7), 869-886.

Sims, S. T., Kerksick, C. M., Smith-Ryan, A. E., Janse de Jonge, X. A., Hirsch, K. R., Arent, S. M., ... & Antonio, J. (2023). International society of sports nutrition position stand: Nutritional concerns of the female athlete. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 20(1), 2204066.

Líbil se vám tento příspěvek? Pošlete ho dál…

Diskuze

Zatím žádný příspěvek

Máte otázky k tomuto článku? Zeptejte se zde v diskuzi.

Zatím nikdo nepřišel do diskuze. Buďte .

Cookies

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.