Těhotenství je sice krásné životní období, ale pro některé nastávající maminky může být i velmi fyzicky náročné. V tomto období platí dvojnásobně, že „jste to, co jíte“. Vše co sníte a vypijete, může mít zásadní vliv na vývoj plodu. Proto je důležité volit vhodné potraviny a adekvátní množství.
I když vás bude okolí konejšit slovy „jíš přeci za dva“, nemělo by to tak být. Správně by to mělo být, že jíte dvakrát tak zdravěji, nikoli dvojnásobné množství. Co se týká přibírání, optimální je hmotnostní přírůstek 10–12 kg za celé těhotenství. Hmotnostní přírůstky jsou samozřejmě velmi individuální.
Avšak nadměrný hmotnostní přírůstek, tzn. více než 20 kg, může někdy zkomplikovat nejen těhotenství a samotný porod, ale i hubnutí po porodu. Jídelníček by tedy měl být co nejpestřejší, aby obsahoval všechny důležité živiny.
Kvalitní čerstvá strava, vyvážený jídelníček a dodržování pitného režimu jsou základem. Strava by se měla skládat z potravin bohatých na kyselinu listovou, vitamín D, vápník, železo a omega-3 nenasycené mastné kyseliny.
Kyselina listová
Kyselina listová neboli vitamín B9 hraje významnou roli zejména v prvních týdnech těhotenství. Významně se podílí na správném vývoji plodu, krvetvorbě a chrání ženy před samovolným potratem. Při jejím nedostatku hrozí těžké vývojové vady nervové soustavy, odloučení placenty a další vážné problémy.
Její dostatečný příjem zajistíte konzumací listové zeleniny (špenátu, kapusty, brokolice), dále celozrnných výrobků (ovesných vloček), kuřecího masa, ryb a luštěnin. Optimální množství můžete také zajistit zařazením doplňků stravy.
Ideální přísun kyseliny listové by měl být 400 až 800 mikrogramů.
Vitamín D
Je obecně známo, že se vitamín D podílí na vstřebávání vápníku a pevnosti kostí. Jeho dlouhodobě nízká hladina spolu s vápníkem může vést k rozvoji křivice v útlém dětství. Hladina vitamínu D u novorozenců je závislá na množství vitamínu v těle matky v době těhotenství. Je-li vitamínu D v těle matky málo, dojde k vyplavování vápníku z kostí matky pro využití u miminka.
Nejlépe tělo získává tělo vitamín D ze slunce. Dlouhodobý pobyt na přímém slunci se však těhotným příliš nedoporučuje. Je tedy důležité přijímat stravu bohatou na vitamín D. Mezi tyto potraviny patří například mák, tresčí olej, mořské ryby nebo mléko. Doporučuje se vitamín i suplementovat formou doplňků stravy.
Doporučený denní příjem u těhotných žen je 400 IU, u žen, u kterých hrozí deficit vitamínu D, může být zapotřebí vyšší dávka. Během těhotenství se řiďte radou lékaře, jelikož se dávky mohou lišit v závislosti na fázi těhotenství a závažnosti deficitu.
Diskuze
Zatím žádný příspěvek