1. Po umělých sladidlech se přibírá
Lidé si rádi vymyslí důvod, kvůli čemu by mohli přibírat. Každá kniha o dietě za posledních 30 let si vybere něco, na co svalí vinu a řekne, „aha“. X za to může, odstraňte X a všechno bude perfektní“. Ani umělá sladidla nebyla zbavena tohoto osudu. Titulky o tom, jak se po umělých sladidlech přibírá, se šíří rychle. Naštěstí existuje mnoho studií, které přímo zkoumaly jejich účinek na nabírání váhy a mohou tyto mylná tvrzení vyvrátit. V jedné studii se testovalo 41 lidí s nadváhou. K běžné stravě jim byly podávány doplňky oslazené cukrem nebo umělými sladidly. Skupina s cukrem přibrala po 10 týdnech 1,6 kg, z čehož 1,3 kg byla tuková hmota; skupina, která konzumovala umělá sladidla neměla žádné reálné změny, co se týče tělesné váhy a tukové hmoty.- V další studii byla 30 lidem po dobu 3 týdnů podávána oslazená sodovka s vysokým obsahem buď fruktózy, nebo aspartamu (je to v podstatě stejné jako rozdíl mezi Colou a dietní Colou). Z tohoto průzkumu vyplývá, že nápoje oslazené cukrem opět způsobily nabírání váhy, zatímco soda oslazená aspartamem spustila hubnutí.
- V New England Journal of Medicine byla publikována studie, do níž bylo náhodně vybráno 641 dětí ve věku od 4 do 11 let, které konzumovaly buď nápoje s umělými sladidly, nebo nápoje oslazené cukrem.Během 18 měsíců děti ve skupině s nápoji oslazenými cukrem přibraly na váze a měly naměřený vyšší tělesný tuk. Na rozdíl od skupiny, co konzumovala nápoje s umělými sladidly. Takže celkově to v intervenčních studiích vypadá tak, že umělá sladidla, hlavně ve formě dietních nápojů významně nezpůsobují nabírání váhy a lze je konzumovat v případě, že se snažíte o redukci váhy.
2. Umělá sladidla jsou horší než cukr
Mezi obecná přesvědčení patří i to, že umělá sladidla jsou horší než cukr, protože dochází k uvolňování hormonu inzulínu, a to vede ke zvýšení krevního cukru. Toto je snad jeden z nejčastějších a nejrozšířenějších mýtů týkajících se umělých sladidel. První studie z roku 1998 ukázaly, že když byl aspartam přímo aplikován do buněk, které produkují inzulín, s množstvím uvolňovaného inzulinu to nic neudělalo. Nicméně, pokud se k tomu podá glukóza, zdá se, že výsledkem je malý urychlovací efekt, zvýšením inzulínogenní odpovědi glukózy.- V roce 2009 byla publikována studie , ve které lidé konzumovali buď sycenou vodu nebo dietní sodu. Celkově měla dietní soda velmi malý (statisticky nevýznamný) nárůst v uvolňování inzulinu, který se při všech záměrech a účelech neodlišoval od sycené vody. Zajímavé je, že dietní soda zvýšila sekreci bílkovinného peptidu podobného glukagonu, který hraje roli při hladu a metabolismu glukózy.
- Abychom to shrnuli, zdá se, že většina umělých sladidel skutečně nezpůsobuje výrazný nárůst inzulínu.
3. Umělá sladidla zničí vaši mikroflóru
- Existují určité spekulace a obavy o tom, že mohou umělá sladidla změnit vaši mikroflóru. Kromě toho bylo také mnoho spekulací o tom, že změny v mikrobiální flóře mohou zapříčinit nabírání hmotnosti.
- U myší bylo prokázáno, že umělá sladidla v přiměřené až velmi vysoké dávce mohou způsobit negativní změny v mikrobiální flóře a že to může způsobit formu glukózové intolerance. Nyní je důležité poznamenat, že ne všechna testovaná umělá sladidla zapříčinila tento účinek a sacharóza sama o sobě způsobovala stejný fenomén. Kromě toho se u myší ani u lidí tyto údaje nějak významně neopakovaly.
Diskuze
Zatím žádný příspěvek