+420 602 119 550

po - pá 9:00 až 18:00

Jak se připravit na chladnější období?

Jak se připravit na chladnější období?
Zima je pro organismus bezpochyby nejnáročnějším ročním obdobím. Překvapivě mnoho lidí během ní bojuje s únavou, depresemi a nedostatkem energie. Málokdo si však uvědomuje, že důvodem těchto problémů může být nedostatek vitamínů

Co jsou to vitamíny a kde je získat?

Ačkoliv potřebujeme tyto živiny v relativně malých množstvích, jsou nezbytné pro optimální fungování organismu a pro udržení našeho zdraví. I když je důležité přijímat vitamíny po celý rok, ještě důležitější jsou v zimním období, neboť tělo v tomto období zažívá více stresu a je tak náchylnější k nachlazení, chřipce a dalším zdravotním problémům.  Většinu vitamínů, které potřebujeme, můžeme získat ze zdravé a vyvážené stravy, někteří z nás však mají v uspěchaném životě potíže jíst tak, aby potřebné spektrum vitamínů přijali.  Užívání vitamínových doplňků je jedním ze způsobů, jak pomoci našemu imunitnímu systému zůstat v dobré kondici. 

Které vitamíny v zimě doplnit?

Mezi nejdůležitější látky, které v tomto období nejvíce potřebujeme, patří vitamín C a D. Ty dokážou naši imunitu natolik podpořit, že můžeme přečkat zimní měsíce bez nachlazení a chřipek.

Vitamin D

  • O důležitosti vitamínu D je v poslední době hodně psáno. Jeho funkcí je regulace množství vápníku a fosfátu v těle, pomáhá posilovat kosti a svaly a podporuje normální funkci imunitního systému. 
  • To, co odlišuje vitamin D od ostatních živin, je schopnost syntézy působením slunečního záření. V zimě je však obtížnější získat dostatek tohoto vitamínu, neboť se den zkracuje.  
  • Důležitým zdrojem jsou také potraviny, především vejce, mléko, máslo, tučné ryby a olej z tresčích jater. Získat však dostatek tohoto vitaminu pouze z potravy je velmi obtížné a proto doporučujeme užívat doplněk stravy. 
  • Rizikem výrazného nadužívání vitamínů D, ať už v podobě doplňků stravy nebo nadměrným příjmem potravy obsahující vitamin D, však může být předávkování. Důsledkem je zvýšené vstřebávání vápníku ze střeva a růst jeho koncentrace v krvi. Proto je důležité se držet doporučeného množství, které je 25-50 mg

Vitamín C

  • O vitamínu C je již dlouho známo, že přispívá k normální funkci imunitního systému, posiluje obranyschopnost organismu a zabraňuje nachlazení a chřipce.  Dále pomáhá při rychlém hojení ran a detoxikaci organismu. Znám je také pro své blahodárné účinky na vlasy a pokožku.
  • Mezi hlavní zdroje tohoto vitamínu patří brambory, tmavá listová zelenina, rajčata, citrusové plody a mnoho dalšího ovoce a zeleniny. Vzhledem k tomu, že jsou tyto potraviny v zimě méně dostupné, je vhodné vitamín C užívat v podobě doplňků stravy. 
  • Nutné podotknout, že vitamínem C se nelze předávkovat, neboť se rozpouští ve vodě a jeho nadbytek se snadno vyloučí. Doporučený příjem je však 80 mg, o něco vyšší bývá u osob s fyzickou nebo psychickou zátěží, u starších osob, u těhotných a kojících.
Pokud chcete “nakopnout” svoji imunitu a zajímá vás, jaké doplňky to dokážou, podívejte se na náš základní průvodce vitamíny, které podpoří normální funkci vašeho imunitního systému, když to nejvíce potřebujete.

Líbil se vám tento příspěvek? Pošlete ho dál…

Diskuze

Zatím žádný příspěvek

Máte otázky k tomuto článku? Zeptejte se zde v diskuzi.

Zatím nikdo nepřišel do diskuze. Buďte .

Cookies

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.